Profit First
Ben jij zo’n ondernemer die zichzelf aan het einde van de maand de restjes uitbetaalt van je zuur verdiende centen na het betalen van al je zakelijke lasten?
Ben jij zo’n ondernemer die, al dan niet per ongeluk, te veel kosten maakt en daardoor in de schulden terechtkomt en die ook nog allerlei fratsen uit moet halen om aan zijn of haar belastingverplichtingen te kunnen voldoen?
Of houd je aan het einde van je salaris net een stukje maand over en ben je veroordeeld tot het eten van droog brood?
Dan heb ik een fijne tip voor jou! Namelijk Profit First.
Hoe Profit First voor mij begon
Starten met ondernemen vond ik altijd een spannende gedachte, vooral vanwege het ‘onzekere financiële’ gedeelte. Ideeën voor mijn onderneming had ik zat, maar ik was bang voor de onrust door gebrek aan inzicht en vooral ook overzicht aan de financiële klant. Want tja, dan ga je geld verdienen, dat geld komt allemaal op 1 bankrekening terecht en dan was je overgeleverd aan je boekhouder en zijn of haar goedheid tot je duidelijk had wat je dan kon met je geld na het voldoen van alle belastingen en kosten. Serieus, dat was mijn gedachtegang. Echt.
Per ongeluk liep ik tegen het boek van Mike Michalowicz, vertaald door Femke Hogema, aan en begon te lezen. Alle kwartjes vielen, ik raakte gerustgesteld en toen dorst ik ook deze horde richting ondernemerschap te nemen.
Waarom ik Profit First zo’n fijn systeem vind?
Omdat je precies weet waar je aan toe bent op financieel gebied. En dat geeft rust!
Je kan aan je rekeningoverzicht direct zien of je deze maand voldoende hebt verdiend om jezelf salaris uit te betalen. Of dat je voldoende geld hebt om ergens in te investeren. Daarnaast helpt het je met het stellen van financiële doelen, waar weer duidelijke planningen en actielijsten aan te hangen zijn.
Maar wat is dan Profit First?
Heel kort door de bocht gezegd is Profit First een potjes systeem waarover je je ontvangsten verdeelt. Weet je nog die grote spaarpot met 6 vakken die je oma had? Die spaarpot waar ze het wekelijkse salaris van opa in verdeelde voor de vaste lasten, boodschappen, kleding, et cetera? Profit First doet hetzelfde maar dan digitaal.
Profit First gaat uit van de gedachte dat je je winst eerst moet pakken als ondernemer en jezelf maandelijks een vastgesteld salaris uitbetaalt, waar je als het goed is prettig van kunt leven. Klinkt goed, toch?!
Maar hoe pak je starten met Profit First dan aan?
Een goede inventarisatie is key wil je een helder en kloppend overzicht krijgen over je financiën. Dus je gaat inventariseren en analyseren.
Inventariseer je zakelijke kosten
Maak een overzicht van je zakelijke kosten van een heel jaar, tot op de cent nauwkeurig. Dit kun je gemakkelijk doen door een download te maken van al je banktransacties over een heel jaar en ze in een spreadsheet te verwerken.
Inventariseer je privékosten
Maak eenzelfde overzicht van al je privékosten. Ook weer tot op de cent nauwkeurig.
Schrappen en versimpelen
Vaak komen mensen er dan achter dat er nog best wel veel geld weglekt per maand.
Schrap zoveel mogelijk zakelijke- en privékosten die je achter je aan sleept maar niet nodig zijn. Wees hier streng in! Denk hierbij aan dat abonnement voor dat leuke digitale tooltje dat je niet meer gebruikt of dat internethostingpakket dat je veel te ruim afgesloten hebt ‘want je weet maar nooit’.
Maar ook aan dat abonnement voor de sportschool waar je toch niet heen gaat en de tijdschriften die op je leestafeltje stof liggen te vangen omdat je er toch geen tijd voor hebt.
Versimpel en neem al je verzekeringen en andere vaste lasten onder de loep en zoek uit of ze de lading nog dekken en of je niet te veel betaalt omdat je bijvoorbeeld te ruim afneemt.
Inventariseer je inkomsten
Je hebt je kosten geïnventariseerd, nu is het tijd voor je inkomsten. Wat komt er op je bankrekening binnen aan omzet? Wat voor facturen staan er nog open en moet je daar niet eens wat actiever achteraan? Hallo algemene voorwaarden, maar dat is voor een andere dag…
Onderzoek of je recht hebt op bepaalde ondernemersregelingen en -kortingen via bijvoorbeeld de belastingdienst en ondernemerscollectieven.
Ga ook meteen na of je privé nog aanspraak kunt maken op financiële tegemoetkomingen zoals zorgtoeslag en andere (belasting)kortingen.
Analyseer je inkomsten en uitgaven
Nu je al je uitgaven hebt geïnventariseerd, geschrapt, versimpeld en in kaart gebracht hebt en zicht hebt op je inkomsten en eventuele (belasting)voordelen ga je je het hele zwikkie analyseren en doorrekenen.
Werkelijk starten met Profit First
De bankrekeningen
Open een zakelijke bankrekening, of 5! :) Banken die dit goedkoop faciliteren zijn Knab en Bunq. Heb je wat meer geld uit te geven per maand dan zou je Triodos of ASN kunnen overwegen als je een groen hart hebt, want voor de rente hoef je het op het moment niet te doen.
De 5 bankrekeningen die je opent heten ‘Ontvangsten’, ‘Belastingen’, ‘Kosten’, ‘Salaris’ en ‘Winst’.
Gun jezelf het gemak van een administratie programma
Ik gebruik zelf Acumulus, en ik ben fan. Het is een gemakkelijk hands on programma voor een vriendelijke prijs. Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen kijken naar MoneyBird of Jort.
Voer daar je 5 bankrekeningen in op. Want dat helpt je overzicht houden plus, nog een fijne bijkomstigheid, je kan btw-aangifte in 10 minuten doen want het programma rekent alles door voor je! Heerlijk!
Profit First percentages vaststellen
Dan ga je, aan de hand van je berekeningen, je percentages vaststellen waarmee je maandelijks je inkomsten verdeelt over de 4 bankrekeningen. Per bedrijf is dat anders, maar om je een idee te geven zal ik mijn percentages delen die ik in 2019 heb gebruikt:
21% btw voor de btw-aangifte per kwartaal
15% belastingen voor de jaarlijkse aangifte en premie zorgverzekering
1% winst
55% salaris
29% kosten
Totaal heb je het over 121% als het gaat om je ontvangsten want je neemt je btw voor de berekening even mee!
Mijn kosten percentage, voor mij persoonlijk, als vanuit huis werkende ZZP-er is nog te hoog, maar ik wil een redelijk bedrag bij elkaar sparen voor een grote investering zoals een laptop en een opleiding. Zodra ik dat bij elkaar heb, gaat dat percentage naar beneden en stop ik het er in een ander potje bij.
Heb je nou hogere lasten voor bijvoorbeeld een kantoor, dan heb je waarschijnlijk een lager percentage voor je salaris. Als dat salaris bedrag niet genoeg is weet je dat je meer omzet moet gaan draaien of verder moet snoeien in je kosten. Reken het goed uit!
Je verdiensten verdelen over de rekeningen
Op de 25 van de iedere maand, en dat staat in mijn agenda met een belletje, verdeel ik mijn ontvangsten over de betreffende bankrekeningen. De reservering voor de btw-aangifte en belastingen naar de belastingen rekening (op dezelfde rekening maar wel apart overgemaakt met ook een eigen beschrijving), de reservering voor salaris naar de salarisrekening, de reservering voor de kosten naar de kosten rekening en nu komt ‘ie: de reservering voor de winst naar de winstrekening.
De winstrekening? Ja, de winstrekening! Want het Profit First systeem voorziet niet alleen in overzicht, en inzicht in of je voldoende geld verdient om jezelf een fatsoenlijk salaris uit te betalen. Profit First wil ook graag dat je jezelf een cadeautje geeft omdat je zo hard werkt! Een bedrag dat jij spaart, voor jezelf en per kwartaal aan jezelf uitbetaalt om jezelf een mooi en bijzonder cadeau te geven. Helemaal voor jezelf alleen. Hoe gaaf is dat! :)
Wat te doen met overschot?
Gaat het goed met je onderneming en staat er bijvoorbeeld meer geld op je salarisrekening dan je jezelf maandelijks uitkeert volgens de berekeningen? Top!! Maak het verschil dan per kwartaal over naar een nieuw geopende zakelijke spaarrekening die je ‘Salaris buffer’ noemt. Als je dan een keer een mindere periode hebt dan heb je geld achter de hand om dat gat te vullen, zodat je niet toch weer droog brood hoeft te eten.
Is Profit First iets voor mij als startende ondernemer?
Ik hoor het je denken… Ja, juist! Ook al heb je de eerste maanden waarschijnlijk het gevoel dat je met ‘peanuts’ aan het schuiven bent over je bankrekeningen heen, je hebt zo wel al direct een duidelijk inzicht in je geldstromen.
Dit overzicht helpt je direct om heldere omzet targets voor jezelf te stellen. Die targets werk je weer uit naar een actieplan per jaar, per kwartaal, per maand en zelfs per week. Op deze manier heb je helder voor ogen wat je te doen staat. Fijn toch!
Hulp nodig met Profit First?
Denk je nou ‘leuk Dorien, maar ik snap het nog niet helemaal’? Schroom dan niet en stuur me een mailtje naar dorien@thevirtualsupportcompany.nl, ik help je graag! De basis snap ik goed en uit eigen ervaring kan ik je van tips voorzien.
Daarnaast heb ik een paar handige templates gemaakt die ik voor mezelf gebruik om mijn kosten te analyseren en de maandelijkse berekeningen te maken zodat ik weet wat voor bedragen ik over moet maken naar welke rekeningen. Als je die zou willen hebben stuur me dan even een bericht zodat ik ze je toe kan sturen. Free of charge!
Professioneel Profit First traject doorlopen met je bedrijf?
Klinkt het je zo goed in de oren dat je het meteen groter aan wil pakken? Dan kan ik je twee klanten van mij aanbevelen die gecertificeerd Profit First Professional en winst adviseur zijn.
De eerste is Ylse Sijbesma van In4Profit www.in4profit.nl.
De tweede is Dianne Habraken van DH finance www.dh-finance.nl.
Twee heerlijke kundige en hands-on dames maar bovenal prettige personen om mee samen te werken. :)
No excuses!
Nu je dit gelezen hebt heb je geen excuus meer voor een financieel ongezond bedrijf. Ga met deze informatie aan de slag en laat me weten hoe het uitpakt voor je!
#ProfitFirst #Winst #Salaris #Everyherodeservesasidekick #in4profit #dhfinance