Starten met ondernemen, waar moet je allemaal aan denken?

Mijmer je er wel eens over om voor jezelf te beginnen? Heb je een product of dienst bedacht waar je hartje sneller van gaat kloppen? Ondernemen begint met het uitwerken van een plan, want inschrijven bij de Kamer van Koophandel is een eitje en een website de lucht in slingeren ook, maar met dat alleen verdien je geen boterham. Hierbij 20 tips voor als je erover denkt te starten met #ondernemen:

1) Start met je ‘waarom’!

Of zoals Simon Sinek zegt: start with WHY. Waarom wil jij ondernemen, wat heb jij toe te voegen aan deze wereld? Heb je een gave dienst of product bedacht waarmee je de wereld gaat veroveren? Schrijf je waarom op, droom er op los!

2) Schrijf een businessplan

Het schrijven van een businessplan is belangrijk want het dwingt je tot nadenken over hoe je je ‘waarom’ aan de mens gaat brengen.

Wat is je product of dienst precies? Wie is je ideale klant of doelgroep? Waar bevinden die mensen zich? Doe marktonderzoek en ga na of die mensen je product of dienst ook echt willen kopen, in welke vorm en wat ze ervoor over hebben om dat te doen. Denk na over je marketing en de middelen die je daarvoor gaat inzetten. Hoe komen je klanten te weten dat je bestaat? Ga je bloggen, flyeren, adverteren of zet je bijvoorbeeld Social Media in? Waar ga je je dienst of product aanbieden en waar moet die ruimte aan voldoen? Volstaat een werkplek aan huis of heb je een gehuurd kantoor of misschien een winkelpand nodig?

3) Vul een Business Model Canvas in

Je business model canvas is je businessplan maar dan op 1 A4. Lekker beknopt en overzichtelijk! Goed om in te vullen omdat het je nog een keer dwingt om na te denken over dat wat je ingevuld hebt in je businessplan.

4) Maak een financieel plan

Breng in kaart wat je maandelijks en jaarlijks aan uitgaven hebt in je privéleven en zet dit in een spreadsheet. Bekijk, als je toch bezig bent, of er nog kosten zijn die je kunt schrappen of verlagen. Iedere euro is er een, zeker als je gaat ondernemen!

Onderzoek wat voor kosten je moet maken om je bedrijf te kunnen starten. Lever je een dienst, kan je goed werken vanuit huis en heb je alleen een laptop en af en toe eens een cursus nodig? Of heb je een product waarvoor je een bedrijfsruimte nodig hebt, materialen, grondstoffen, personeel om je te helpen, et cetera? Zet ook dit allemaal in een spreadsheet.

Met deze twee spreadsheets kan je berekenen wat jij in een jaar minimaal aan omzet moet draaien om te kunnen bestaan en wat dus je tarief moet worden.

Stel je financiële doelen vast en maak daar een realistische planning voor. Hoe flauw ook, je loopt niet vanaf dag een binnen. Tot je wel genoeg verdient, of kunt investeren in iets, moet je een plan hebben hoe je je kosten gaat dekken en je huur kunt betalen. Ook is je planning een stok achter de deur om actie te (blijven) ondernemen om die omzet binnen te halen.

5) Stel jezelf realistische doelen!

Niets zo frustrerend als een plan met allerlei veel te grote acties eraan vast waaronder je ondergesneeuwd raakt. De valkuil van iedere (startende) ondernemer! Want de kans is groot dat je dan op gegeven moment het bijltje erbij neergooit omdat het teveel is en het allemaal niet lukt. Zonde! Dus, stel jezelf realistische doelen, zo doe je er op papier misschien iets langer over maar dan haal je de finish wel!

6) Maak van je ‘waarom’ een beknopte elevator pitch

En wees zo concreet mogelijk!

Ik ... [werkwoord, bv. help, bouw, adviseer, train, etc.] ... [wie: je doelgroep, type klanten, bv. werkende moeders, teamleiders, techneuten] die moeite hebben met / opzoek zijn naar / niet in staat zijn tot ... [beschrijf kort het probleem of verlangen van je klant] door … [beschrijf kort jouw oplossing voor dat probleem of invulling van dat verlangen] zodat zij … [het resultaat: wat levert jouw oplossing op voor je klant].

Mijn voorbeeld: ‘ik help zelfstandig ondernemers en kleine bedrijven, die handen te kort hebben in hun onderneming, door ze allerlei dagelijks management taken binnen hun bedrijf uit handen te nemen, waardoor zij weer lucht krijgen om te ondernemen en daar ook weer plezier aan beleven’.

7) Mindset

Het is spannend om voor jezelf te beginnen, maar treed toch buiten je comfortzone en ga doen wat je het liefste doet. Waarom? Het maakt je een gelukkiger mens. En weet je, hoe vaker je uit je comfortzone stapt, hoe beter je erin wordt omdat je om leert gaan met je angsten en twijfels. Ze zijn en blijven er altijd, die angsten en twijfels, maar dat is goed ze houden je scherp!

Start before your ready! Als je wacht tot alles perfect is dan gaat het niet gebeuren… begin en pas onderweg aan wat niet goed gaat of beter kan.

Heb het over je bedrijf, niet je bedrijfje. Daar houd je jezelf onbewust klein mee. Echt, doe het niet. Gewoon niet! Je hebt een bedrijf, ook al doe je het in je eentje en draai je (nog) geen twee ton omzet.

8) Zet een goede financiële administratie op

Informeer jezelf goed over alle regels en wetten. Op de sites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst kan je al heel veel informatie vinden waar een goede administratie aan moet voldoen en op wat voor voordelen je allemaal aanspraak kunt maken als je aan bepaalde normen voldoet.

Uiteraard wil je, zeker als je net start en een kleine boekhouding hebt, je kosten zo laag mogelijk houden. Ondanks dat: gun jezelf een online boekhoudprogramma! Ik ken maar weinig ondernemers die erom staan te springen hun administratie bij te houden. Met een online boekhoudprogramma is het nog steeds niet heel leuk maar wel een heel stuk makkelijker. Als je minimaal maandelijks, liever om de 2 weken, je administratie bijwerkt dan blijft het behapbaar en wordt het niet zo’n monsterklus.

Ik gebruik Acumulus (aff.) een betaalbaar en veelzijdig programma waarin je onder andere je kosten kunt verwerken, offertes en facturen kunt opstellen, aanmaningen kunt versturen en waar je, als je alles goed invult, de voorbereiding voor je btw-aangifte en je IB-aangifte terugvindt. Je btw-aangifte kun je zelf doen en voor je IB-aangifte schakel je even kort ter controle met je boekhouder.

Ook fijn aan Acumulus: ze hebben een uitgebreide handleiding voor het gebruik van het programma en een besloten forum voor alle vragen die je in de handleiding niet terug kunt vinden.

9) Zorg voor een zakelijke bankrekening

Niets zo verwarrend als een privé- en zakelijke financiële administratie voeren op 1 bankrekening. Doe het jezelf niet aan!

10) Lees het boek ‘Profit First’.

‘Wat is Profit First?’ hoor ik je al denken! Plat gezegd is dat een potjes systeem. Je omzet verdeel je over minimaal 4 potjes waar je 5 bankrekeningen voor nodig hebt te weten: ontvangsten, btw & belastingen, kosten, salaris en winst. Het geld dat binnenkomt op je ontvangsten rekening verdeel je volgens vastgestelde percentages over je andere 4 rekeningen. Zo heb je altijd voldoende geld om je belastingen te betalen, jezelf van salaris te voorzien, inzicht in hoeveel kosten je kunt maken en of je nog budget hebt voor die leuke cursus die je tegenkwam op het internet, of dat je nog even door moet sparen.

Een van de banken die dit systeem voor weinig geld faciliteert is Knab.

11) Structuur in je (digitale) kantoor

Zorg dat je de spullen in huis hebt om een gestructureerd kantoor te draaien. Ruim je papieren bonnetjes op in ordners als je ze na het scannen niet weg wilt gooien. Zorg voor een duidelijke mappenstructuur in je computer zodat je alle digitale documenten en facturen die je daar bewaart ook snel terug kunt vinden. En vergeet niet af en toe een back-up van je computer te draaien als je niet volledig in de Cloud werkt.

12) Onderzoek wat voor (digitale) tools je nodig hebt om je werk te doen

Een papieren agenda is handig maar tegenwoordig loopt iedereen met een smartphone in zijn zak. Ik gebruik Google calendar, te benaderen via Smartphone, laptop, tablet en overal online. Google mail om al mijn mail te verwerken, Toggl voor het registreren van werkuren, Trello voor het bijhouden van acties, Dropbox voor het online opslaan van bestanden, LaPosta voor het sturen van nieuwsbrieven, Last Pass als wachtwoorden kluis, Acumulus (aff.), et cetera. De keuze is reuze en veel tools zijn aan elkaar te koppelen zodat je nog efficiënter kunt werken.

13) Informeer je over de verzekeringen die je nodig hebt

Heb je een bedrijfs- en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Je winkel, je gereedschap en je materialen moeten die verzekerd worden? Wat doe je als je voor langere tijd ziek wordt? Neem je een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of sluit je aan bij een broodfonds? Of allebei? En heb je nagedacht over je pensioen? Ga je zelf sparen of juist niet?

14) Ga netwerken!

Een goed ondernemersnetwerk is heel waardevol. Kijk eens wat voor (gratis) netwerken er bij jou in de buurt zitten. Staat hun boodschap je aan? Vraag of je een keer kennis mag komen maken. Leer andere ondernemers kennen en creëer een groep mensen om je heen waarbij je, buiten dat het je sociaal veel brengt, ook terechtkunt als je advies nodig hebt over bepaalde vraagstukken.

15) Heb je al nagedacht over een huisstijl en een logo?

Het hebben van een website en visitekaartjes is niet het allerbelangrijkste maar op een gegeven moment wel handig voor je bedrijf. Dus als je alle hiervoor genoemde zaken op orde hebt ga dan eens lekker creatief doen in bijvoorbeeld Canva en ontwerp een huisstijl die je gebruikt voor je visitekaartje, communicatiematerialen en je website. In het begin volstaat een eigen ontwerp prima. Je kunt later, wanneer je voldoende omzet, altijd nog investeren in een professioneel ontworpen huisstijl.

16) Je website

Leuk om over te dromen! Als je bovengenoemde stappen hebt doorlopen dan heb je redelijk duidelijk wat er voor informatie en beeldmateriaal op je website moet komen te staan. Heb je een simpele website met wat foto’s en tekst, dan volstaat een platform als Squarespace prima, ze hebben veel mooie templates. Voor een klein bedrag per jaar heb je een veilige, gemakkelijk te ontwerpen en bij te houden mobile friendly website. Informeer je over de basis SEO-regels.

Denk ook na over hosting, als je niet gaat werken met Squarespace of het alles in een pakket kiest.

17) Bedenk een pakkende bedrijfsnaam

Die is nog lastig, gebruik je je eigen naam of verzin je iets anders? Wil je je bedrijfsnaam in je domeinnaam laten terugkomen? Via de website van Antagonist kan je onderzoeken of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Onderzoek dit niet door klakkeloos te Googlen want het kan zomaar gebeuren dat dit door iemand opgepikt wordt die dan je domeinnaam voor je neus wegkaapt. Een absolute ‘kill joy’ als je net een gave naam hebt bedacht en dan die domeinnaam voor veel geld van een handelaar over moet kopen, of erger nog, een nieuwe naam moet verzinnen.

Bedenk ook of je een .nl of een .com website wilt hebben. Of beide? Ben je eruit? Direct vastleggen bij Antagonist voor een zacht prijsje per jaar.

18) Neem voldoende rust!

Het is makkelijk om 80 uur in de week te draaien en jezelf helemaal te verliezen in je bedrijf. Maar hoe lang houd je dat vol? Niet lang kan ik je vertellen! Je wordt minder productief, minder scherp en minder creatief als je te lang doorgaat. Daarnaast heeft het thuisfront er vast ook een mening over. Dus, heel belangrijk: weet wanneer je moet stoppen! Voor de dag en voor de week. Echt, neem rust en je energiebalans serieus. Het is belangrijk voor lijf en geest!

19) Evalueer met jezelf

Alle bovenstaande gedachten, plannen, acties, ideeën, evalueer die af en toe. Plan een paar dagen of een week vrij per kwartaal en bekijk hoe je ervoor staat. Ben je nog de juiste dingen aan het doen, kloppen je plannen nog? Word je nog steeds blij van alles wat je aan het doen bent? Zo nee, pas aan of schakel hulp in. Zo ja, vooral doorgaan met wat je doet en optimaliseer waar nodig.

20) Heb plezier!!

Dat is nog het allerbelangrijkste! Zorg dat je voldoende plezier beleeft aan het ondernemen. Anders had je net zo goed veilig in die saaie baan kunnen blijven hangen. ;)

Zie je door de bomen het bos niet meer en zou je liever aan de hand meegenomen willen worden in het opzetten van de basis van je bedrijf? Wellicht is mijn online cursus Starten met ondernemen wat voor jou. Klik op deze link voor meer informatie. Is de investering te hoog voor jou als startende ondernemer? Neem dan contact met me op en dan overleggen we samen hoe we je vooruit kunnen helpen.

Nou, go get them tiger! Je bent er klaar voor: ga je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en link met me op LinkedIn zodat ik je kan volgen, want dat vind ik leuk. Zet er wel even bij dat je dit doet naar aanleiding van dit blog zodat ik dat weet! ;)

Mocht je toch nog een motivatievideo nodig hebben bekijk deze van Mel Robbins dan even!

Mocht je na al deze tips nog vragen hebben of willen sparren, schroom niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag!

The Virtual Support Company

Because every hero deserves a sidekick!