Testimonials vragen. Hoe pak je het aan?
Testimonials, je ontkomt er niet meer aan tegenwoordig. Wanneer je iets online koopt word je een paar dagen later al gespamd met linkjes naar invulformulieren waar je je mening over het aangekochte product kunt achterlaten. Waarom doet men dit? Social Proof! Want als zoveel anderen tevreden zijn dan moet het wel goed zijn…
Waarom testimonials vragen?
Ik vind het opvallend hoeveel (online) dienstverleners er zijn die geen testimonials of aanbevelingen op hun website hebben staan. Een paar goede testimonials zijn voor mij juist dat laatste zetje om wel contact op te nemen met iemand wanneer ik nog twijfel. Ik merk dat ik daar heel gevoelig voor ben!
Wanneer ik dit onderwerp bespreek met mede dienstverleners in mijn eigen netwerk dan vragen ze vaak geen aanbeveling aan het einde van hun opdracht omdat ze er niet bij stil hebben gestaan dat het handig zou zijn, durven ze het niet te vragen aan hun klanten omdat ze hun klanten er niet lastig mee willen vallen of weten ze niet hoe ze het moeten aanpakken.
Hoe dan?
Maar de ‘hoe dan’ is makkelijk op te lossen. Trek de stoute schoenen aan en bel je klanten op, aan het einde van je opdracht, voor een evaluatiegesprek. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt. Echt! Ben je bang dat je ze ermee overvalt? Kondig de inhoud van het gesprek dan van tevoren aan via een appje of mailtje.
Informeer bij ze hoe ze jou, en het werk dat je voor ze uitgevoerd hebt, hebben ervaren. Als het goed is hebben ze je benaderd om een probleem op te lossen dus zijn ze blij met je. En weet je, als mensen blij zijn met iets dan raken ze er niet over uitgepraat!
Als ze dan eindelijk over jou en je fantastische diensten uitgepraat raken, vraag dan of ze bereid zijn hun woorden voor je vatten in een paar regels tekst voor op je website, LinkedIn en / of Facebook profiel.
Wat bevat een goede testimonial of aanbeveling?
Een goede aanbeveling bevat onder andere:
Een waarom: wat was het probleem waar ze tegenaan liepen? Hoe kwam dat? Wat deed dit met ze? Stress, overvolle agenda, vol hoofd?
Een wie: waarom hebben ze voor jou gekozen om het probleem op te lossen? Wat sprak ze aan in jouw werkwijze?
Een hoe: hoe heb je hun probleem voor ze opgelost?
Het behaalde resultaat: wat heb je precies voor die persoon opgelost?
En het heel belangrijk: wat maakt het bij je klant los nu het is opgelost? Ervaren ze opluchting, blijdschap, minder slapeloze nachten, minder piekeren, meer rust, meer tijd voor leukere dingen omdat jij die ‘vervelende’ taken voor ze oppakt die maar bleven liggen?
Ook belangrijk aan een testimonial: de communicatiestijl
Een testimonal werkt het beste wanneer de mensen die het lezen zichzelf erin herkennen en het vooral ook voelen. Dus is het beter wanneer de regels niet in een formele schrijftaal genoteerd worden maar juist in ‘spreektaal’. Laat je klant het opschrijven zoals hij of zij het aan de buren, een vriend of een goed zakelijk contact zou vertellen. Op die manier komt het veel beter binnen bij de lezer want je raakt iemands (onbewuste) gevoel, en dat werkt!
Maak het je klant zo makkelijk mogelijk!
Wanneer je klant ermee akkoord gaat om een paar regels voor je op te schrijven zorg dan dat je het ze zo makkelijk mogelijk maakt. Als ze weinig tijd hebben, vat dan in een paar regels samen wat ze gezegd hebben en mail het als voorzetje naar ze toe.
Nodig ze via LinkedIn uit om een aanbeveling voor je te schrijven, dan krijgen ze daar een bericht met een link van in hun mailbox en wijst het zich verder vanzelf. Of stuur ze een linkje naar je Facebookpagina waar ze hun lofzang over jou kwijt kunnen.
Vraag tevreden klanten meteen om een doorverwijzing!
En als je dan toch uit je comfortzone bent gestapt om te vragen om een aanbeveling, vraag dan meteen of ze mensen hebben in hun netwerk die met jouw diensten geholpen zouden zijn. En of ze je met die mensen in contact zouden kunnen brengen.
Ik realiseer me dat dit spannend is, maar klanten die tevreden zijn met je diensten hebben daar echt geen probleem mee. Je helpt ze immers van hun probleem af en dat gunnen ze hun goede vrienden en zakelijke contacten ook!
Tijd voor actie!
Dus… ga er eens even voor zitten en maak een lijstje met om te beginnen 5 namen van mensen waar je recent prettig mee hebt samengewerkt en benader ze. Ik durf te wedden dat ze je graag helpen. Just do it!
Denk je nou ‘leuk Dorien, maar dat durf ik niet’ of ‘daar heb ik toch geen tijd voor’. Neem dan contact met me op, ik help je graag!