Veiliger online werken. Hoe doe je dat dan?

Te vaak kom ik ondernemers tegen die 1 wachtwoord hebben voor meerdere accounts, of die hun wachtwoorden ‘recyclen’. Ze gebruiken illegale software en draaien geen back-ups omdat ze er niet toe komen. Het zit niet in hun wekelijkse routine.

Wanneer ik ze bevraag hierover is het standaardantwoord ‘ik ben niet interessant voor een hacker’, ‘ze zullen mij toch niet controleren’ ‘ik heb nog nooit computerproblemen gehad’ of ‘ik heb toch geen geheimen’. Maar is dat wel zo, dat je geen geheimen hebt?

Steeds meer hackers zijn niet per se opzoek naar waardevolle zaken die ze je af kunnen nemen maar hacken je voor de kick. Omdat het kan. En je kan dan wel zeggen dat het jou nooit zal overkomen, maar als het je wel overkomt dan ben je mooi zuur!

 

Hierbij 14 tips om veiliger te werken!

 

  • Zorg altijd voor legale software licenties

Dat kost je soms wel wat meer geld maar zo weet je zeker dat de software die je hebt goed en veilig is voor je systeem. Als het een keer misgaat wou je dat je erin geïnvesteerd had.

  • Zorg altijd voor up to date software

Ze bieden updates niet voor niets aan. Voer de update direct uit wanneer je hem aangeboden krijgt, want als je het laat wachten dan komt het er niet meer van!

  • Wees voorzichtig met het noteren en delen van je inloggegevens

Zet ze niet in een schriftje, plak ze niet op je monitor, stuur ze niet per app naar je VA. Noteer je wachtwoorden bijvoorbeeld in een online wachtwoord kluis als LastPass. Via LastPass kan je ook veilig inloggegevens delen.

  • Verzin lastige lange wachtwoorden

wachtwoord123 doesn’t cut it! Verzin iets lastigs en langs. Een paar hoofdletters, cijfers en tekens maakt het al een stuk moeilijker om een wachtwoord te achterhalen. Vind je het lastig, probeer korte zinnetjes te formuleren. Die zijn ook makkelijker te onthouden.

  • Gebruik tweetrapsverificatie

Een extra controle bij het inloggen vind je misschien vervelend, maar als je laptop gepikt wordt ben je er wel blij mee! Datzelfde geld voor je telefoon en alle appjes die erop zitten die vertrouwelijke informatie bevatten.

  • Gebruik nooit openbare Wifi

Een hacker is zo bij je binnen via openbare wifi als hij wil. De Correspondent had er al eens een interessant artikel over, wat nog steeds actueel is. Dus zet je telefoon niet op automatisch verbinden met openbare wifi, en stel je telefoon in als hotspot zodat je met je laptop op de internetverbinding van je telefoon kunt werken wanneer je niet op je vaste werkplek zit.  

 

  • Gebruik een VPN-verbinding

Moet je dan toch de openbare Wifi verbinding gebruiken, doe dat dan in ieder geval via een veilige VPN-verbinding. Ik gebruik zelf Goose waar ik met meerdere apparaten veilig kan internetten op hetzelfde abonnement.

  • Surf veilig op het internet

Klik niet zomaar op linkjes en knoppen die er niet helemaal veilig uitzien, rare websites klik ze weg. Accepteer niet zomaar cookies en gebruik een anonieme browser als DuckDuckGo.

  • Vul niet zomaar je gegevens in op het internet

Schot voor open doel misschien maar vul nooit meer gegevens in dan nodig is. Hoe minder hoe beter zelfs! Ben je dit toch verplicht lees dan even na waarom ze al die gegevens van je willen in hun privacy statement zodat je de keuze bewust maakt.

 

  • Draai back-ups van je bestanden

Back-ups draaien is altijd slim, maar ook fijn als je wordt gehackt of je laptop kwijt bent. Op die manier kan je toch nog gemakkelijk bij al je bestanden als het mis gaat.

 

  • Laat je laptop nooit onbeheerd achter

Wanneer je flex werkt en even naar de WC moet is het niet slim om je laptop onbeheerd achter te laten. Doe je dat toch? Schakel dan op zijn minst je scherm beveiliging in.

 

  • Stel op afstand vinden en wissen in

Mocht je laptop of telefoon in de verkeerde handen terechtkomen dan ben je blij als je de functies lokaliseren en wissen op afstand hebt ingesteld.

 

  • Heb je een eigen website?

Activeer dan je SSL-certificaat, draai back-ups van je website en update je plug-ins met regelmaat, minimaal eens per 2 weken. Controleer je website ook wekelijks of alles nog goed werkt. Want met het updaten van plug-ins kan het wel eens voorkomen dat functionaliteiten op je website naar een foutmelding gaan omdat ze anders ingesteld moeten worden. Check, check, double check!

 

  • Sluit verwerkersovereenkomsten af

Doe dat met ondernemers die voor je werken en met online tools die je gebruikt zodat je zeker weet dat derden op ordentelijke wijze omgaan met jouw gegevens en die van jouw klanten.

 

Tot zover mijn tips. Voor sommigen een open deur, voor anderen niet. Al voer je er maar een paar uit, dan ben je al goed bezig, maar beter voer je ze allemaal in.

Nu ben ik benieuwd naar wat jij voor beveilingingsacties uitvoert die niet in mijn rijtje staan. Laat je een berichtje achter in de comments of stuur je me een mailtje?

Dorien Zwarthoed-Stoker