Multitasken vs. singletasken
Multitasken: wie van jullie denkt dat ‘ie het goed kan? Gewetensvraag: denk je dat echt of neem je jezelf stiekem in de maling? Lever je werkelijk kwalitatief sterk werk af als je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent, of juist wanneer je je voor een vast tijdsblok concentreert op één taak?
Wist je dat het goed kunnen multitasken een mythe is? Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en stukken over geschreven, het menselijk brein is er gewoonweg niet voor gemaakt! Het constant wisselen van taken kost te veel tijd, energie en aandacht waardoor we vele malen inefficiënter werken dan wanneer we singletasken.
Maar de verleiding tot multitasken is groot, ik ben er ook schuldig aan. Vooral wanneer er veel op mijn bordje ligt wil ik nog wel eens de fout ingaan. Je kent het wel… je bent met iets bezig en ondertussen komt er van alles op je pad dat ook je aandacht nodig heeft: een collega die iets komt vragen, een belletje, een mailtje, een appje. Ping! Daar gaat je telefoon weer, einde concentratie.
Vaak zijn het kleine acties die je dan tussendoor ‘even snel’ oppakt maar door dit te doen haal je je focus af van waar je mee bezig was. Wist je dat het je 15 minuten kost om je weer volledig te focussen op dat waarmee je in eerste instantie bezig was?!
Tegenwoordig doe ik dus, zowel zakelijk als privé, zoveel mogelijk aan singletasking. Voor mijn brein stukken beter te behappen en voor de kwaliteit van mijn werk vele malen beter!
Hierbij 6 tips hoe je kunt beginnen met singletasken:
Informeer de mensen om je heen
Maak afspraken, als je aan een taak begint, met de mensen om je heen zodat ze je gedurende de tijd dat je bezig bent met rust laten.
Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding
Zorg ervoor dat zoveel mogelijk afleidende factoren uitgeschakeld raken:
Zet je telefoon, en vooral alle bericht meldingen, op stil.
Zet je internetbrowser uit.
Zet je mailprogramma uit.
Zet je koptelefoon op wanneer je in een drukke omgeving werkt.
Stel prioriteiten en plan taken in
Zorg dat je weet waar je prioriteiten die dag liggen en plan je werk in in je agenda. Maak je planning niet te krap. Zo weet je waar je wel of geen tijd voor hebt, of je keuzes moet maken in wat je wel of niet kan doen die dag en word je minder meegezogen in de waan van de dag.
Gebruik een techniek die je helpt focussen
Ik gebruik de Pomodoro techniek om focus te houden. In blokken van 25 minuten gefocussed werken aan iets, met daartussen korte pauzes waar ik ook even weg stap van mijn bureau.
Houd overzicht op je acties
Want overzicht geeft rust. Zorg voor een goede tool waarin je je acties bijhoudt. Ik gebruik Trello en heb daarin helemaal vooraan een ‘braindump’ lijst staan. Mocht me toch iets te binnen schieten terwijl ik bezig ben met een taak dan noteer ik het in die lijst. Zo vergeet ik het niet maar is het wel uit mijn hoofd.
Zorg voor een prettige plek
Zorg voor een prettige en opgeruimde werkplek. Hoe meer spullen er op je werkplek liggen die je niet nodig hebt voor de uitvoering van een betreffende taak, hoe groter de kans is dat je getriggerd wordt door iets en afgeleid raakt! De juiste temperatuur, prettig licht, stilte of juist een zacht muziekje op de achtergrond kan je ook helpen om die meters te maken.
Nu ben ik benieuwd hoe jij het aanpakt!? Doe je toch aan multitasking en krijg je daarmee ook gedaan op een dag wat je zou willen doen? Wat is je geheim? Doe je aan singletasking en hoe regel jij dat voor jezelf in?
Realiseer je je dat singletasking beter voor je zou zijn maar weet je niet hoe je daarmee moet beginnen? Voel je vrij contact met me op te nemen als je hierover een keertje wilt sparren. Ik help je graag de goede richting op!