Doe jij het veilig?

Met afgelopen week de Europese dag van de Privacy en deze week Safer Internet Day (voor kinderen en jongeren) in de agenda bleef het in mijn achterhoofd toch rondspoken. Hoe veilig is onze informatie nou eigenlijk? En helemaal op het wereldwijde web?

Ik merk dat ik, sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), in ieder geval een stuk bewuster om ga met mijn eigen gegevens en wat ik aan informatie achterlaat op een website als ik iets van ze wil hebben of kopen. Want je moet inderdaad maar afwachten wat een bedrijf met je gegevens doet, en of ze niet ongevraagd je inbox volstorten met ongewenste nieuwsbrieven en aanbiedingen.

Wist je dat er inmiddels al zo’n 95.000 klachten gemeld zijn bij de Europese Privacy toezichthouders? We zijn nu 36 weken onderweg sinds de invoering van de AVG dus zijn 2639 meldingen per week! En dat aantal zal voorlopig blijven groeien zolang grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Amazon, Apple en Netflix hun zaken nog niet op orde hebben. Of dichter bij huis: de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel als het bijvoorbeeld gaat om informatie van ondernemers.

Tevens ben ik me bewuster geworden van het risico dat ik kan lopen wanneer ik gebruikmaak van openbare Wifi. Ik werk nog wel eens op een flexplek in een kantorencomplex en soms in en cafeetje en zonder er al te hard over na te denken tapte ik dan in op de beschikbare gratis Wifi. Dat doe ik niet meer sinds ik verschillende artikelen heb gelezen, van onder andere de Correspondent, over hoe gemakkelijk het is voor een kwaadwillende om in te breken in je telefoon of laptop via de openbare Wifi. Voor nood gebruik ik als ik onderweg ben tegenwoordig mijn telefoon als hotspot. Wanneer ik toch aangewezen ben op het gebruik van openbare Wifi dan doe ik dat alleen nog via de Virtual Private Network (VPN) dienst van Goose om zo toch minder kwetsbaar te zijn.

Met een gemiddelde van 25 online accounts per persoon heb je veel inloggegevens te onthouden, als je inderdaad voor ieder account een origineel en sterk wachtwoord gebruikt. Maar omdat het er zoveel zijn doet de gemiddelde persoon dit niet, want eigenlijk is dit niet te doen. Ik betrapte mezelf er ook wel eens op dat ik wachtwoorden recyclede. Sinds ik weet van het bestaan van LastPass, en andere wachtwoord kluizen, ben ik daar een stuk beter in geworden. LastPass is een handige online wachtwoordkluis die, behalve je wachtwoorden onthouden, ook sterke wachtwoorden voor je kan verzinnen als je zelf even geen inspiratie hebt.

En als laatste voor nu: de ontdekking van de zoekmachine DuckDuckGo. Een zoekmachine die geen gegevens van je opslaat als je via hun dienst surft op het internet. Buiten dat ik vind dat mijn surfgedrag eigenlijk niemand wat aangaat, is het ook fijn dat je niet nog weken online achterna gezeten wordt door advertenties over winterjassen wanneer je dat een keer hebt in getikt in het zoekveld.

Hoe dan ook, het internet is een mooi stuk gereedschap dat de wereld een stuk dichterbij brengt, wat gaaf is. En daarbij maakt het onze levens over het algemeen een stuk makkelijker. Maar, als je er niet bewust mee omgaat, kan het je ook kwetsbaar maken.

Onderstaand 15 tips om je veiliger digitaal te bewegen:

  1. Zorg voor legale en up to date software. Dat maakt de kans op datalekken, virussen en andere ongein kleiner.

  2. Wees voorzichtig met het achterlaten van je gegevens op het internet. Vul alleen het hoognodige in.

  3. Denk na over wat je post op Social Media en wie dat allemaal ziet. Als jij allerlei mooie foto’s van je vakantie online zet weten de inbrekers ook dat je niet thuis bent om maar een voorbeeld te noemen.

  4. Als je openbare Wifi gebruikt met je telefoon of laptop doe dat dan via je VPN-aansluiting. Goose biedt een abonnement aan waar je meerdere devices op kunt aansluiten voor een vriendelijk bedrag.

  5. Gebruik zoveel mogelijk tweetraps verificatie voor toegang tot systemen als dat in te stellen is.

  6. Stel op je telefoon en laptop beveiliging via een vingerafdruk of een cijfercode in.

  7. Bedenk lange en lastige wachtwoorden die je niet hergebruikt. ‘Welkom123!’ doesn’t cut it!

  8. Laat je laptop nooit onbeheerd en open achter in een cafeetje of op een flexplek. Als je denkt dat dat wel kan, doe dan in ieder geval je beeldscherm op slot.

  9. Zorg dat je instelt op je laptop en telefoon dat je ze kunt vinden op afstand. Mocht je om een of andere reden je laptop of telefoon kwijtraken dan kan je ze in ieder geval lokaliseren.

  10. Ook kan je, als het goed is, het op afstand wissen van je devices instellen. Niet leuk maar wel handig als je gevoelige data op je verdwenen device hebt staan. Draai, ook hierom, regelmatig een back-up als je niet volledig in ‘de Cloud’ werkt.

  11. Kijk eens naar de privacy instellingen op je telefoon, laptop en de diverse online tools die je gebruikt.

  12. Bewaar je gegevens van klanten? Doe dit in een veilige digitale omgeving die ook weer op zijn minst beveiligd is met een sterk wachtwoord.

  13. Zorg dat je zelf, als ondernemer zijnde, AVG-proof bent.

  14. Kijk uit voor spam mails en telefoongesprekken met mensen die persoonlijke gegevens of bankinformatie van je los proberen te peuteren. Vertrouw je het niet? Deleten of ophangen. Zonder pardon. Als je de situatie verkeerd hebt ingeschat kan je je actie achteraf altijd uitleggen aan de betreffende persoon.

  15. Moet je mails sturen met vertrouwelijke informatie? Bekijk dan wat je kunt doen om dit zo veilig mogelijk te doen, door bijvoorbeeld je mail te versleutelen.

Waarschijnlijk allemaal open deuren voor jou maar je moest eens weten hoeveel mensen ik tegenkom die hun ‘zaakjes’ niet veilig regelen of geregeld hebben.

Succes met implementeren van verbeteringen in jouw dagelijkse on- en offline routines! Mocht je er een keer vrijblijvend over willen sparren omdat je niet weet waar te starten met verbeteren, neem dan contact met me op.

Fijne dag!

PS: het bij naam noemen van bepaalde bedrijven doe ik niet omdat ik daar een vergoeding voor ontvang maar omdat ik, als gebruiker, tevreden ben over hun diensten!

Dorien Zwarthoed-Stoker